duminică, 28 aprilie 2013


IEPURAŞUL CEL ”ISTEŢ”

                                                                                    pentru oamenii care preferă adevărul,
                                                                     indiferent dacă are sau nu...gust de ciocolată!


Am o problemă cu ”iepuraşul de Paşte”...pur şi simplu nu îl înţeleg.
 Nu îl urăsc, nici măcar nu îmi e antipatic, dar nu suport să se dea drept altcineva. E aşa de fals, precum sunt şi mulţi dintre noi. Dansează şi ”joacă” fericirea ca pe un rol bine învăţat  în perioada de incubaţie..., dăruieşte ouă colorate ale nu ştiu cui şi ciocolată cât încape, pentru toţi cei care au nevoie de un motiv să se îndulcească.
 Și totuși..cine e   iepurele ăsta inocent care nu e pasăre, dar face ouă şi care e asociat cu ciocolata în acelaşi timp?
Priviți, e peste tot, e un simbol, e chiar ... Iepurașul! Iese din ouă, aduce ouă, e alb și ciocolatiu, e dulce și inocent...Problema lui și a celor care îl iubesc....dar de ce  se numește ca un impostor ” de Paște”?
Ce legătură are el cu toată istoria creştinismului, atestată documentar, cu Jertfa Mântuitorului pe Cruce şi cu Învierea Sa?
Ei, lăsaţi, e o poveste pentru copii, nu știu ei și nu contează. Chiar credeți?
 Important e că ei sunt fericiți pentru că primesc cadouri, nu e așa?
 Dacă în spatele acestei mascarade generalizate e doar fals și minciună, devine  pardonabil, pentru că e vorba de fericire?
Aici nu e vorba de povești, ci de realități cu care ne îndopăm copiii, an de an, ca și cum i-am considera prea involuați să înțeleagă adevărul. Gândirea lor logică și iscoditoare însă nu poate asocia un iepure cu ouăle, ei știu, chiar dacă nu spun.
V-ați întrebat ce cred copiii despre asta? Că iepurele face ouă şi vine din pădure de Paşte să le aducă, alături de cadouri şi ciocolată? Chiar aşa ... cine poate crede aşa o bazaconie? Copiii?
Oooo, nu, ei au mintea mai limpede decât noi adulţii,  iar câteodată ne privesc nedumeriţi cu expresia: "Oamenii aştia mari chiar nu ştiu nimic, sunt foarte uşor de păcălit!"
Concluzia: " Hai să ne prefacem că-i credem şi să-i păcălim şi noi în continuare, sunt nişte jucarii chiar folositoare, dacă ştii pe ce buton  să apeşi, totul merge în sensul dorit... "
Aşadar, dragii de ei, percep de mici minciuna ca pe un dat fiinţial, un mijloc ideal de afirmare; o acceptă tacit, o promovează mai apoi când cresc şi totul merge strună. Dar spre ce?
Eu vreau să aruncăm toate tâmpeniile astea inventate fără logică, la un mare coş de gunoi şi să căutăm simboluri reale, adevărate, doar acelea duc undeva.
Ne e frică să ieşim din zona de confort, să gândim, să acţionăm, primim totul pe tavă ca nişte cobai fără creier.
 ”Cineva” destul de ”isteț” a preluat acest context importat, cu iz comercial, iar noi ne supunem resemnaţi, ba mai mult, îi ”prostim” conștient şi pe copii cu astfel de elucubraţii.
Greșim. De la copiii  învățăm cel mai mult, ei nu au mintea alterată...încă. De la ei au venit întrebările care m-au adus aici: ”Ce legătură are iepurașul ăsta cu Hristos?” ”Unde era el la Invierea Domnului?” 
Și atunci vă întreb simplu:
De ce nu i se păstrează calitatea de simbol al primăverii și i se atribuie rolul fals ”de Paște”?
De ce avem nevoie de motive să fim buni unii cu alții, motive false să ne facem surprize sau cadouri?
E vital să ne păstrăm identitatea ca neam, altfel vom fi desigur mai ușor de condus și vom avea mai puține de spus.
Multe tradiții păgâne au fost asociate în mod armonios cu creștinismul, căpătând în timp conotații simbolice, dar nu e și cazul acestui iepuraș. Acesta este un fals, un impostor.
Așadar, vreau şi eu să cunosc iepuraşul asta ”isteţ” sau poate doar manipulat de era materială în care trăim, să-l iau frumuşel de urechi şi să-l trimit în lumea lui, acolo în pădure, unde să revină la culoarea lui iniţială, să se trezească şi să îşi dea seama că nu are nici o legătură cu sărbătoarea noastră creştină şi că doar adulţii susțin  povestea lui stupidă fără pic de coerenţă, deoarece... copii nu au crezut în ea, niciodată.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu